-Every day is a gift-


sobota 5. března 2016

Kravské mléko- zlo či dobro pro naše tělo?

Konzumace mléčných výrobků stále více a více stoupá. Mléko se stalo nezbytnou součástí mnoha pokrmů. Ale jak to vlastně s kravským mlékem je? Je opravdu prospěšné pro naše tělo? Jak naše tělo reaguje na mléko?
Prvně bych se chtěla zmínit, že opravdu nejsem specialista a budu formulovat je fakta, která jsem za poslední rok načetla.
V přírodě je mléko běžnou výživou pro mláďata po dobu, než se jim vyvine chrup a než mládě ztrojnásobí svou hmotnost. Mléko každého živého tvora je uzpůsobeno tak, aby sloužilo k potřebám vlastních potomků. Mléko obecně obsahuje důležité živiny jako například kasein. V kravském mléce jsou obsaženy 4 typy, které tvoří 80% bílkovin. V lidském mléce tvoří tato složka pouze 40% což je polovina oproti kravskému mléku. Velký obsah kaseinu z kravského mléka tvoří v žaludku sraženiny , které se stávají pro člověka zátěží. Další živina, která se nachází v kravském mléce je laktóza. Tato živina se tráví enzymem laktázou, která je ale nejvíce aktivní a produktivní při narození dítěte a později její hladina klesá. Proto se nedoporučuje dětem po 2 letech jejich života pokračovat v nadměrném množství přijímání mléka.
Mléko a sýry take způsobují zahleňování organizmu. Přebytek hlenu na vnitřní vrstvě střev vytváří povlak a ten zabraňuje vstřebávání živin a průnik živin do krve, což se projevuje únavou.
Díky hormonům estradiolem a somatotropním hormonem mléko napomáhá tloustnutí a nadměrnému růstu.
Mléčný průmysl se stále snaží zdokonalovat, snaží se o vysokou produkci mléka, proto je strava krávy uměle energetizována a její oplodnění je prováděno uměle a neplánovaně. Všechno jde zase proti přírodě. Opravdu je to všechno nutné? Odpovědí je přece ano, žijeme v tržní ekonomice, všechno se stále točí více kolem peněz, většina však zapomíná na to nejdůležitější a nejcennější co v životě máme, a to je zdraví. Je ale pouze na nás, jak se svým zdravím naložíme, jak se k sobě budeme chovat. Já osobně pití mléka neodsuzuji, neodsuzuji také tím pádem mléčné výrobky. Ale snažím se zaměřit na kvalitu, občas si kupuji mléko od chovatelů, které se prodává v automatech vyskytující se většinou v blízkosti supermarketů.
Jako zajímavostí na závěr je to, že v Americe vědci vložili lidský gen do geneticky modifikovaných krav a ty jsou schopny produkovat mléko podobné lidskému mateřskému mléku. Američané však toto mléko ještě nenabídlo spotřebiteli, protože na svém výzkumu stále pracují. Zní to jako sci-fi, ale smutné na tom je, že jde o realitu. Někomu se daný nápad může zdát geniální, mě se zdá naprosto proti přírodě.
Kravské mléko můžete nahradit rostlinným mlékem, které obsahuje také spoustu bílkovin a důležitých živin.
-Christine-

Fotografie-http://www.mamaaja.cz/mamaajaUserFilesCZ/Image/2011/mleko3.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat